miércoles, 30 de noviembre de 2011



- Què és internet?

A la Xarxa és fàcil trobar-hi moltes explicacions del funcionament tècnic d'Internet, però de ben segur, com passa amb molts altres avenços tecnològics, per a la gran majoria de les persones és més rellevant la seva utilització que no la tecnologia que hi ha al darrere.
Així, per al mariner que ha de viure el naixement del seu fill o filla a molts quilòmetres de distància de casa seva, veure la cara del nadó per videoconferència gràcies a la Xarxa, o per a la persona que troba parella per Internet, la comunicació que ofereix la Xarxa entre les persones és molt més important que no els avenços tècnics que la permeten.
En aquests i altres molts casos Internet és, bàsicament, comunicació.



Internet és una xarxa pública i global de computadors interconnectats mitjançant el protocol d'Internet (Internet Protocol) i que transmeten les dades mitjançant commutació de paquets. Internet és la unió de milions de subxarxes domèstiques, acadèmiques, comercials i governamentals; és per això que a vegades se l'anomena «la xarxa de xarxes». Qualsevol conjunt de xarxes interconnectades serà una Internet, però d'Internet en majúscules només n'hi ha una. Sobre aquesta xarxa hi corren un conjunt de serveis als quals tothom pot accedir des de qualsevol part del món, mitjançant un dispositiu electrònic, com per exemple un ordinador, untelèfon mòbil o bé consoles.




http://ca.wikipedia.org/wiki/Internet




- Orígens

La història d'Internet es remunta als inicis de les xarxes de comunicacions. La idea d'una xarxa d'ordinadors que permetés la comunicació entre usuaris de diferents ordinadors, s'ha desenvolupat passant per múltiples etapes. La interunió d'aquests desenvolupaments, ha permès crear Internet, també anomenada la xarxa de xarxes. Això inclou la fusió d'avanços tecnològics amb les infraestructures de xarxes existents i els sistemes de telecomunicacions. La prehistòria d'Internet es basa en la xarxa de caràcter militar creada pel departament de defensa dels Estats Units. El 29 d'octubre de 1969 arrencava a la UCLA el primer node d'aquesta xarxa, anomenada ARPANETTècnicament el naixement d'internet, es produí l'1 de gener de 1983, amb la primera xarxa de llarg abast WAN basada en tecnologia TCP/IP, posada en marxa per la National Science Foundation (NSF) dels EUA. Al 1995, aquesta xarxa fou oberta als interessos comercials. Durant la dècada del 1990, la xarxa guanyà densitat. L'agost de 1991 el CERN publicà el projecte World Wide Web, i dos anys després Tim Berners-Lee inicià la creació de l'HTML i HTTP. Al 1993 el Centre nacional per aplicacions de supercomputació a la Universitat d'Illionis desenvolupà el primer navegador web el Mosaic versió 1.0.




http://ca.wikipedia.org/wiki/Hist%C3%B2ria_de_l%27Internet

- Què es necessita per a connectar-se 
El que es necessita per a poder connectar-se a internet es tenir Wi-fi.



- Serveis que ofereix la xarxa
Els serveis que ofereix la xarxa són:

-World Wide Wed - és possiblement el servei més conegut. Dins aquí les pàgines més populars són, discutiblement, Google.com, Yahoo.com, YouTube.com, Fotolog.com, Wikipedia.org, MySpace.com, FaceBook.com, MSN.com.




-Correu electrònic - permet enviar missatges de text de forma anàloga al correu ordinari.




-Compartiment de fitxers - varies tecnologies permeten compartir fitxers.


-Trucades telefòniques - Voice Over IP (Skype). Hi ha en procès una convergència digital. Els dos mons s'están acostant. Per una banda, mitjançant passarel·les, es permet des d'internet trucar a telèfons convencionals a preus reduïts. Per altra banda, també s'estàn fabricant telèfons similars als convencionals que funcionen sobre tecnologia IP. 


-Televisió per internet - permet poder veure la televisió a través de xarxes d'Internet.


-Xat - missatgeria instantànea que et permet tenir comunicació amb altres persones del voltant o inclús d'altres països i arreu del món.


-Altres serveis minoritaris
-Gopher - va ser el precursor de World Wide Web.

-Whois - serveix per conèixer el titular d'un nom de domini o d'una adreça de IP.
-Telnet - servia per acceir remotadament a un ordinador a través d'un terminal d'ordinador.
-SSH - és la versió moderna de Telnet.
-LDAP - ofereix serveis de directori.

- Estructura de la web 

La estructura d'una web són ordinadors connectats tots entre si que formen una xarxa conjunta i aleshores formen una estructura.


http://www.webtaller.com/maletin/articulos/estructura_de_una_web.php


http://www.joseacortes.com/recursosweb/8pasos/estructura.htm




- Elements que componen la URL 

L'URL (de l'anglès, Uniform Resource Locator, «localitzador uniforme de recursos») és una cadena de caràcters que informa al navegador de:
  • La màquina on és el recurs a què fa referència.
  • El protocol que s'ha d'utilitzar per obtenir aquest recurs.
  • La manera com el servidor web trobarà quin és el recurs.




La URL està composta per varies parts:
-Protocol del qual s'accedeix a un document.
-Nom del domini.
-Nom de la carpeta del servidor en que està el document.
-Nom del document


EXEMPLE:

http://www.luiscanada.com/manualHTML/url.php


Protocolo: http
Dominio: luiscanada.com
Carpeta: manualHTML
Nombre del documento: url.php

- Programes de navegació 


Els programes de navegació més importants per navegar en la xarxa són:
-FIREFOX - navegador wed basat en Mozilla, potent, ràpid i molt útil per qui desarrollem pàgines web.



-MOZILLA - navegació òptima en meny de 5 minuts.
-NETSCAPE 7 - gran calidad i rapidesa que aconsellem col·locar com explorador per defecte.
-FLOCK - basat en Mozilla, que explota varies possibilitats de les reds socials d'Internet.
-NAVEGADOR OPERA 
-CAMINO BROWSER - navegador web de MAC OS X 10.3 o posterior, que te una interfaç de diseny Macintosh.
-SAFARI PER WINDOWS - navegador creat per Apple, que ara també es distribueix en versió Windows.
-INTERNET EXPLORER 7 - canvia la interfaç de l'usuari, ara amb noves funcionalitats.
-NAVEGADOR DE MODO TEXTO LYNX - funciona en mode de text, sense imatges.


- La barra de navegació 

La barra de navegació canvia d'aspecte segons en la part del projecte en que es trobi actualment el navegador. Els botons es desactiven si no són necessaris. Proporciona informació de l'estat actual del recorregut que s'estigui executant. Aquesta informació apareix en una finestra contextual i dinámica sota els botons de navegació. 


http://www.ub.edu/stat/GrupsInnovacio/Statmedia/demo/Temas/Help/B0C0m1t2.htm

- Pràctica de navegació per diferents webs 




Pràctica 1: Com accedir a Internet. Obrir el navegador
En general en un ordinador hi ha instal·lats molts programes informàtics que es connecten a Internet. De tots ells, ara en parlarem d'un tipus de software molt conegut: els navegadors.
De realitat si pots estar llegint aquesta informació és perquè estàs utilitzant un navegador que et permet visualitzar la informació emmagatzemada en un ordinador al qual hi has accedit a través d'Internet.
Qualsevol persona, arreu del món, amb un ordinador connectat a Internet i un navegador adequat pot accedir a aquesta informació.

Una de les possibilitats més interessants i conegudes que ens ofereix Internet és poder accedir als llocs pàgines web.
Un lloc web o pàgina web és un fitxer o un conjunt de fitxers en què es desa informació de tota mena: text, imatges, so, vídeos, etc. Aquests fitxers tenen un format especial anomenat HTML.
Per poder veure la informació que contenen els fitxers HTML cal un programa informàtic anomenat navegador. De navegadors n’hi ha molts, però nosaltres utilitzarem el ”Mozilla Firefox”.
Per poder accedir a aquest programa, primer de tot crearem un accés directe al nostre escriptori.
1. Feu clic damunt del botó Inicia . Accedireu a un menú que et permet accedir a diferents funcions de l'ordinador


2. Cliqueu damunt de Programes . Es desplegarà un menú que et mostrarà tots els programes que tens instal·lats a l'ordinador.


3. Feu clic damunt de . Es desplegarà un nou menú.


4. Situeu-vos amb el cursor damunt de  i feu clic amb el botó dret del ratolí. S'obrirà un menú de context.


5. Feu clic damunt d'. S'obrirà un nou menú de context on heu de fer clic a :


6. Ara ja s'ha creat la drecera en l'escriptori. Per accedir al navegador heu de situar-vos en l'escriptori i fer doble clic amb el ratolí damunt de:


Si ja hi hagués una drecera a l'escriptori i n'haguéssiu creat una de nova, la podeu eliminar fent-hi clic al damunt amb el botó dret del ratolí i seleccionar l'opció  en el menú de context.






jueves, 24 de noviembre de 2011

Sortida a Montserrat




Aquest es un vídeo de la sortida que vam fer els alumnes de 4t d'ESO de l'escola SAMC a Montserrat. Ens ho vam passar molt bé, per què vam estar tots junts i molt bé.
Aquest vídeo l'he penjat al photosnack que és un programa molt útil per què et permet pujar com un vídeo amb les fotos que tu vulguis i es molt fácil d'utilitzar.
Per pujar-ho al bloc, li he donat a embed i l'he pujat a aquest article.

Desitjo que us agradi, un petó!!

miércoles, 23 de noviembre de 2011

EXERCICIS PROPOSATS.



He penjat uns exercicis aquí adalt que hem fet a l'optativa d'informàtica. Els he penjat a issuu, que és un programa on pots penjar documents en forma de llibre, revista...
No es la primera vegada que pujo algún document a issuu, ja l'he fet servir alguna vegada aquí a l'escola, per fer un treball de síntesis a 3r de la ESO. Per poder penjar-ho aquí a blogger li he donat a ''embed'' i l'he enganxat a l'article de bloguer.

Espero que us agradi, fins avia't!

domingo, 6 de noviembre de 2011

SISTEMES OPERATIUS





Aquest power point que veureu a continuació tracta sobre els sistemes operatius. En ell, explico que són els sistemes operatius, els tres sistemes més utilitzats i explico les funcions básiques dels sistemes operatius en general. Dels tres més importants explico les coses més destacables que he trobat sobre ells. El power point l'he fet buscant informació sobre el que volia dir, llegir-la i pegar-la en un word. Del word fer el resum i ficar-ho al power point. Un cop vaig finalitzar el power point el vaig penjar a slideshare.net, és un programma semblant a YouTube però només per power points. Es bastant útil, ja que hi ha molta gent que fa power points de cualquevol tema i els pots penjar per compartir-los amb tothom i així no quedar-te'l per tu. 
Desitjo que us hagi agradat el power point.